30 december 2009

Öppna dörrarna till den svenska ambassaden i Teheran

Nätverket Svart Måndags ordförande Amanda Brihed
, Jens Odsvall (Nätverket Svart Måndag) och Hanif Irandoost från Green Democracy. Uppmanar i en gemensam artikel i Politikerbloggen, utrikesminister Carl Bildt och UD att omedelbart öppna dörrarna till den svenska ambassaden i Teheran. De oppositionella i Iran kan behöva all hjälp de kan erhålla, när den olagliga regimen i Iran inte skyr några medel för att slå ner de folkliga protesterna. Iranier här i Sverige, ställer upp för de sina i Iran. De kämpar för vad som är rätt, riktigt och för en sann demokratisk utveckling. Rätten till en framtid, där ärliga val kan hållas. Rätten till en röst, utan att bli klassade som terrorister [Ekot]. Det är inte terrorism, att kräva en demokratisk utveckling och fria val.

I samband med de inledande massiva protesterna mot det riggade valet i Iran krävde Amanda Brihed i en debattartikel i Expressen att den svenska ambassaden i Teheran skulle öppnas upp för behövande och för att skydda oppositionella i Iran vid behov. Två dagar senare, den 25 juni 2009, besvarade Sveriges ambassadör i Iran, Magnus Wernstedt, artikeln i samma tidning.

“Skulle frågan uppstå utgår jag från att våra humanitära instinkter slår till och vi kommer att hjälpa till efter bästa förmåga. Vi har inga uppgifter om att andra EU-ambassader har öppnat upp sina lokaler för demonstranter eller kontaktats med önskemål om detta”.

Nu har vi den situationen i Iran, att vår hjälp behövs. Den behövs när rösterna inte tystats ned av den Iranska regimen och våldet mot det egna folket accellererar. De sumariska arresteringarna och avrättningar, avrättningar på öppen gata fortsätter. USA:s president Barack Obama uppmanar den Iranska regeringen, att upprätthålla de mänskliga fri- och rättigheterna. Det är inte mer än rätt, att Sverige står upp för de demokratiska värderingar som medförde att den sittande regeringen, just blev den sittande regeringen. Fria val och rätten till att få gå i fred och frihet till valurnorna på valdagen, få yttra en egen politisk åsikt utan trakasserier och med risk för livet. Det är valår nästa år 2010. Då är det dags för det svenska folket, att bedömma och utnämna nästa riksdag.

Media: DN, DN.

Etiketter: , , , , ,

1 kommentarer:

Anonym sa...

"Turkiet fruktar både ekonomiska krav på kompensation och framtida territoriella krav från republiken Armenien som aldrig erkänt sin gräns med Turkiet."
Av Svante CORNELL
http://www.silkroadstudies.org/new/docs/publications/2007/0710UTRBL.htm

Mvh.
Johanna H.B.