12 mars 2009

Var ska det sluta, skatt på ölglas?

Fick en insändare publicerad i Arbetarbladet.

http://arbetarbladet.se/torget/1.832572


Var ska det sluta, skatt på ölglas?


Varje gång du handlar en brännbar cd, dvd eller ett kassettband betalar du en så kallad kassettskatt till CopySwede. Detta är en kvarleva från tiden då melodiradion, kassettbanden och möjligheten att spela in kom till i Sverige.

Nu diskuteras det om inte detta borde införas på internet också eftersom fildelning sker där. Motivet är att då får man ju betalt den vägen. Ja, till och med två gånger om du dessutom lägger det på en cd. Men om jag inte fildelar då? Eller inte använder mina cd- och dvd-skivor till kopierad musik utan till en backup eller egna bilder?

Som man brukar säga: Lite svinn får man räkna med (läs: du får betala i alla fall).

Är det rimligt att i modern tid tillåta en privat organisation att ta ut en skatt likt staten tar ut moms? Motiveringen att ingen annars skulle få betalt för sin musik är ju lika befängd som att vi skulle införa skatt på ölglas med kanske 1,50 kronor eller en krona på snapsglas då all sprit inte köps på Systembolaget. Är det rimligt som argument...

Vi anser inte att det är lösningen på vare sig musik- eller spritproblematiken. Skatt ska stat, landsting och kommun ha ensamrätt på och andra får ta in medlemsavgifter likt kyrkan eller begära bidrag via samhället. Var ska det annars sluta? Skatt på plattor, skatt på internet, skatt på ölglas och varför inte på datorn i fall man inte bränner ut musiken på en platta eller har eget internet...

Efter melodiradions införande dog inte musikindustrin utan tvärtom gynnades den av spridningen av musiken. Musikindustrin fick plötsligt helt nya inkomstkällor med fler konserter, fanklubbar, tröjor med tryck och signaturer och så vidare. Fildelning ger möjlighet till ännu större spridning och nya möjligheter, ta till vara dem i stället!

Niklas Starow

Nätverket Svart Måndag

Johan Olson

kandidat till EU-parlamentet för Junilistan


Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentarer:

Maladets! sa...

Tycker nog inte att idén är så fruktansvärt dum...

Jag tycker ett sätt att komma runt fildelningspolitiken vore att man betalar en summa per bredbandsanslutning, som sedan går till det svenska kulturlivet.

Rå socialism naturligtvis... jag förstår idén att man inte ska behöva för något man inte använder, men jag tror inte fildelningen kommer leda till en sån ekonomi.

Snarare ser jag ett samhälle framför mig där man betalar en hög skatt, men utnyttjar internet utan några begränsningar.

Faktiskt tror jag att internet gör att vi kontinuerligt betalar för färre saker, och på sikt slår undan benen för kapitalism som vi är vana att tänka den.