11 juni 2009

Hadopi i graven?

Man kan ju i alla fall hoppas att så är fallet. Har inte hunnit mer än komma hem efter en lång dag av arbete med Folkfest Jönköping och föreläsningar kring Marknadsföring för Nya Medier. Det blir lätt så. Nånting måste man ju hålla på med för att med tiden kunna tjäna en slant. Har fortfarande inte fått några pengar från DN eller några mediebyråer. Tycker det börjar kännas tomt i kassan nu.

Men hur som helst... Hadopi har tydligen fått foten av det franska författningsrådet. Det lär vara så att den franska motsvarigheten till det ganska meningslösa svenska lagrådet har givit President Sarkozy bakläxa och alltså går på linjen att en medborgare alltid ska ha rätten att kunna koppla upp sig mot internet. Rätten till internet ses därmed som en medborgerlig rättighet. Vilket förstås EU också konstaterat för inte alls så länge sedan. Det är fantastiskt. Det innebär förmodligen, dessutom, efterdyningar i hela Europa och kanske mer långväga än så.

Och vad jag fortfarande önskar att vi hade en riktig författningsdomstol i det här landet. Jösses, vad det behövs! Hade vi haft en sådan som faktiskt gjorde litet grann nytta, trots allt, så skulle vi kanske inte behövt sitta med den förbaskade FRA-lagen 3.0 för händer idag. Det ser bara värre och värre ut nu.

Inte nog med att IPRED skrämmer livet ur mig med sina övertramp kring rättssäkerheten. Det ser ut som om vartenda framsteg vi fick igenom avseende FRA förra hösten nu snart är ett minne blott. Det kan hända att vi i slutändan sitter än mer i skiten när tjänstemännen, kravivrarna och övervakningsnarkomanerna är klara med bearbetningen än vad vi gjorde innan överenskommelsen lades fram i september. Illa. Mycket illa.

Men som sagt... Hela Europa, och förmodligen resten av världen, har idag åtminstone det franska författningsrådet att tacka för att vi kommit en bit på väg avseende våra medborgerliga fri- och rättigheter. Det är strålande.

Även i EU har vi fått en gnutta medvind i och med den senaste tidens omröstningar kring Telekompaketet och kring de där bitarna som rör rätten till kommunikation via internet. Det är underbart.

Och bättre kanske det blir. Vi har nu att se fram emot fem år med Piratpartiet i Europaparlamentet. Jag kan bara gratulera och hoppas att piraterna lyckas uträtta en del nyttigt påverkansarbete på plats och att det kommer att leda till något väldigt positivt i längden. Vi får väl säga att vi har goda förhoppningar. Jag kan inte annat än gratulera. Det är nästan litet för bra för att vara sant.

Att Miljöpartiet gick starkt framåt gör ingenting heller. Även Folkpartiet har börjat hamna rätt nu. Och det är faktiskt inte så himla konstigt. Tänker på hur Camilla Lindberg skrämde slag på halva landets befolkning förra sommaren och hur de sex lyckades skapa en regeringskris genom sitt ställningstagande på Sergels Torg i Stockholm under Hoppets Demonstration den 16 september. Det finns positiva traditioner här och var. Hoppeligen går det att arbeta vidare på dem en tid framöver.

Som själv aktiv folkpartist tänker jag förstås fortsätta att kämpa för integriteten och demokratin även inom partiet, vid sidan av det arbete jag utför för Svart Måndag. Det innebär exempelvis att jag arbetar hårt för att riva upp himmel och jord i jakten på ACTA-dokumenten. Önska mig gärna lycka till. Mig och mina medkumpaner.

Ni andra aktiva i olika partier får gärna hjälpa till från ert håll också. Låt oss se till att bli fler. Ni behövs fortfarande alla därute. Och kampen är långt ifrån över än.

Sätt er på tvären. Ställ krav. Utveckla selektiv hörsel när fel partipiska viner. Och kom gärna och kika förbi i Jönköping när det ställs till med Folkfest för demokratin den 4-5 juli.

Vi hoppas se många av er där.

0 kommentarer: