12 april 2009

Debatt och föreläsning i Göteborg 18 April

Xor tipsar om föreläsningar den 18 april i GBG.

(Klippt från Xor)

Den 18 april, nästnästa lördag, är det föreläsningar om övervakning, fildelning och upphovsrätt. Den officiella sidan är NoFRA.se, som pekar om till en wikisida med mer information.

Plats: HB1 vid hörsalsvägen på Chalmers tekniska högskola, Göteborg. Vi kommer att skylta från Chalmers Tvärgata så att ni hittar.

Tid: 18 april, klockan 11:30 - 17:45.Föreläsningar:

(mer detaljer finns på officiella sidan: NoFRA.se)

11:30 - 12:15 Övervakningssamhället
Johan Söderberg:

Om hur informationssamhället och övervakningssamhället växer fram, varför och hur de interagerar, samt hur de påverkar oss människor. Kontroll och spontan ordning i ett digitalt samhälle.


12:30 - 13:00 Myndigheterna som övervakar oss
Christopher Kullenberg

Om metoder att övervaka människor, vilka myndigheter som utför övervakningen, de övervakningslagar som redan har stiftats samt de som kan komma att stiftas inom en snar framtid. Vad görs med den information som samlas in? Samt, inte minst, aktivism mot övervakning.


13:15 - 14:00 Upphovsrättsindustrin
Christian Engström

Om upphovsrätt och de lagar som redan har och kan komma att stiftas för att förhindra intrång i immaterialrätt. IPRED1 som nyligen trädde i kraft, IPRED2 som hotar med fängelsestraff för fildelning och de hemliga ACTA-förhandlingarna. Vad har upphovsrätten för plats i ett informationssamhälle?


14:00 - 15:00 Lunchpause


15:00 - 15:45 Vad är på gång i riksdagen och EU?
Erik Josefsson

FRA och IPRED är inte de enda kontroversiella lagarna på det här området. Vad innebär förslag som IPRED 2, ACTA och Telekompaketet? Vad händer med dem i EU, hur påverkas Sverige och hur agerar egentligen våra politiker? En dagsfärsk rapport direkt från korridorerna i Bryssel.


16:00 - 16:45 "Men hur ska de få betalt då?"
Christian Engström och Mikael von Knorring

Hur ska artister, filmskapare, författare m.fl. kunna försörja sig när deras verk sprids allt mer på Internet. Vad finns det för alternativ till att sälja kultur som vilka varor som helst? Vem ska få betalt och hur mycket? Vem ska betala? Och behöver ekonomisk ersättning verkligen kopplas ihop med spridningen av verket?


17:00 - 17:45 Debatt inför EU-parlamentsvalet
Vad vill partierna och deras kandidater göra i EU-parlamentet inom områdena övervakning, fildelning och upphovsrätt? Och vad har de gjort hittills?

Samtliga riksdagspartier samt Piratpartiet är inbjudna till debatten.
För de som inte känner till det är Xor, aka Kalle Vedin, förutom piratpartist, även NSM-Sveriges kontaktperson i Göteborg.

Grymt bra initiativ som vi i NSM uppmuntrar, det är exakt sådant här som eftersöks i kampen mot övervakningssamhället.
Pinged at Twingly, Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

0 kommentarer: