För den som varit uppmärksam så har NSM varit verksamma i helgen på bla gröna studenters europadagsfestival, mycket trevlig tillställning där en av "våra" kandidater var öppningstalare, Carl Schlyter.
Hans tal om integritet och jämställdhet innehöll väldigt mycket riktigt bra punkter som jag hoppas han återkommer med i ett framtida gästbloggsinlägg på nsm-bloggen.
Jag och Jens Odsvall höll sedan ett seminarium om integritetskränkande lagstiftning som var välbesökt och diskussionerna och frågorna efteråt tog så lång tid att arrangörerna fick hoppa in och berätta att nästa evenemang ville starta :)
Några höll sig dock kvar varpå en nästan 1,5 timme lång diskussion om varför våra mänskliga rättigheter ställs mot varandra när de egentligen ska samverka.
Tänk efter, idag har du det faktum att grundläggande mänskliga rättigheter och demokratiska principer ställs mot varandra av upphovsrättsindustrin.
Yttrandefrihet, rätten till fri information, principen "Oskyldig tills motsatsen bevisad" ställer Mediaindustrin mot Upphovsrätten.
Och ja, jag vet att upphovsrätten räknas som en av våra mänskliga rättigheter, men jag ber er följa med i min tankekedja här.
1. Yttrandefriheten, den står alltid under attack, framför allt av diktator- och religiöst styrda länder, så ska verkligen vi här i västvärlden inskränka på den?
2. Rätten till fri information, den är i många länder helt obefintlig, ska vi verkligen ge dessa länder argument till att fortsätta förhindra sina medborgare att ta del av all världens kunskap?
3. Oskyldig tills motsatsen bevisad, kan vi få en handuppräckning, hur många vill ärligt talat ändra på detta?
4. Upphovsrätten, här har vi 2 delar, den ideella och den kommersiella.
4a. Vem vill förändra den ideella upphovsrätten? Nä, tänkte väl det, inte många.
4b. Då har vi detta kvar, den kommersiella upphovsrätten.
Om den ideella upphovsrätten samverkar med både yttrandefrihet, fri information och rättsprincipen "Oskyldig tills motsatsen bevisad" men inte den kommersiella, vad är det då som behöver reformeras?
Här är den springande punkten, varför ska vi inskränka på ett flertal grundläggande mänskliga rättigheter och demokratiska principer för att den kommersiella upphovsrätten inte är i samklang med dem?
Är det inte då bättre att undersöka hur man ska kunna reformera den istället?
Sedan lästa jag om Centerstämmans beslut om att upprepa sitt öppenhetsmanifest.
Utan att berätta hur lite jag litar på ett sådant så hänvisar jag, tillsammans med många andra, till Mikael Nilsson's (stoppaFRAlagen) blogginlägg från den 8 januari i år.
Men tyvärr verkar c tillsammans med fp nu positionera sig till höger om moderaterna för att på riksnivå närma sig en George W Bush-liknande retorik.
Lyckligtvis är vissa MEP's fortfarande kvar på ett plan där medborgarens rättigheter går före Krigs- och Medieindustrins.
Våra kandidater Christofer Fjellner och Zaida Catalan debatterade om integritets- och miljöfrågor i veckan.
Det kommer att sändas i SVT24 den 12 maj kl 21.30.
Ytterligare goda nyheter.
Nätverkets grundare Amanda Brihed är tillbaka i Sverige efter sin operation.
Vi hälsar henne välkommen hem och se för fan till att hålla dig stilla, vi vill att du ska läka och komma tillbaka hel och frisk.
Glöm inte att diskutera om och med våra kandidater på vårt forum.
Fler som skriver om oss och våra frågor är:
Läs även andra bloggares åsikter om Integritet, miljöpartiet, Europadagen, EU, eu-valet, MEP
0 kommentarer:
Skicka en kommentar