17 maj 2009

Våra kandidater i media under veckan som gått:

Ett urval av de artiklar som handlat om "våra" EP-valskandidater följer nedan.
(Men det gör inget om de börjar bli lite mer aktiva, om 3 dagar får man börja poströsta.)




Johan Olson (jl) via Newsweek:

"I debatt efter debatt har Moderaterna nu fått stå emot mycket kritik för sitt agerande i Telekompaketsfrågan. Moderaterna och Christoffer Fjellner (M) röstade nämligen inte emot paketet utan tvärt om för det samma.
På en debatt i Helsingborg fick MUF representanten lokalt utlova att detta bara var ett misstag och ALDRIG skulle upprepas. Skolan som är en privat skola med mycket Moderata anhängare såg både besvikna och lite konfunderade ut menar Johan Olson som deltog i debatten för Junilistan.
-"Inte nog med att Jan Andersson(S) förklarade att han använder internet mer än alla andra i salongen utan moderaterna gjorde avbön för sitt agerande under samma debatt", säger EU-kandidat Johan Olson (JL)
Ännu mer förvirrande blir det när det några dagar senare är ny debatt och Moderaternas politiske sekreterare från Malmö försvarar Moderaternas röstning i parlamentet."




Evabritt Svensson (v) i Aftonbladet:

I går debatterade Sveriges riksdag om EU-parlamentarikernas nya löner ska beskattas i Sverige eller inte.
De flesta är överens, i stället handlar tvisten om även kostnadsersättningen på 45 000 kronor ska beskattas eller inte.
Förslaget skickades tillbaka till skatteutskottet för en ny genomgång. Enligt skatteutskottets ordförande, moderaten Lennart Hedquist, är det inte möjligt att beskatta kostnadsersättningen i Sverige, på grund av en EU-stadga.
Då får man väl ändra på reglerna, säger Eva-Britt Svensson.
– Vi ska inte ha ett skattebefriat frälse. Det skapar politikerförakt och det har inte demokratin råd med.




Erik Josefsson (v) och EvaBritt Svensson (v) i Hela Gotland:

Friheten på internet har blivit en allt viktigare politisk fråga både i Sverige och EU. I EU-parlamentet har vi nyligen behandlat "telekompaketet" i en uppmärksammad omröstning. I det stod flera viktiga framtidsfrågor för internet på spel. Inför voteringen lät det som om alla de svenska partierna i EU tävlade om att vara bäst på att skydda friheten på nätet. Nu efter omröstningen klarnar linjerna.
[...]
Vi menar att det är avgörande att samma rättsordning ska, med domstolar, polis och lagar, ska gälla för olagliga aktiviteter oavsett om de begås på internet eller någon annanstans.



Anna Troberg (pp) i Nyheter24:

Partiets senaste medlemstillströmning visar däremot att kvinnokvoten ökar på riksnivå.

– Vi ligger på mellan 12 och 13 procent i andelen kvinnor. Vi vet att vi har för få tjejer och jobbar för att få upp den andelen. Nyligen startade vi kvinnonätverket Nätstrumporna som förhoppningsvis kan bättra på statistiken, säger Anna Troberg, andre vice ordförande för piratpartiet, till Nyheter24.

Hon förklarar fördelningen med att partiet är sprungen ur en mansdominerad teknikkultur, men menar att integritetsfrågorna är minst lika viktiga för kvinnor som för män.

– De är viktiga för båda och det är det vi försöker övertyga människor om, säger Troberg.



Anna Hedh (s) i Arbetarbladet:

Anna Hedh har hittat sin plats i parlamentet och i partigruppen. Knappast en lättvunnen plats som enda svenska socialdemokratiska EU-kritiker eftersom politiken på vissa sätt inte är helt olik skolgården. Grupptrycket finns där när det handlar om röster och majoriteter.

Men Anna Hedh har stått på sig, röstat efter mandatet hon fick efter väljarna i stället för att i alla lägen rösta med partigruppen. Och vunnit respekt för detta. 2007 blev hon exempelvis framröstad som årets parlamentariker i hälsofrågor av sina kollegor i parlamentet för sitt arbete med alkoholpolitiken.

EU-kritikern Anna Hedh talar om en utveckling som oroar, där EU ges mer makt genom Lissabonfördraget och allt för få är medvetna om vad maktförskjutningen handlar om. Inte heller tycker hon Sverige är nog bra på att implementera EU-politiken i vardagen, trots att mellan 60–70 procent av de kommunala besluten enligt henne har sin grund i EU-beslut. Det politiska samtalet är tämligen EU-befriat i Sverige och medierna, de rapporterar inte i samma utsträckning som sina Europeiska kollegor. Och så länge det ser ut så är EU ett stort odemokratiskt projekt enligt Hedh.



Carl Schlyter (mp) i Second Opinion:

Vilka stora frågor har fått för lite uppmärksamhet i svenska medier?

– Förr eller senare märker man ju saker i Sverige, eftersom det EU beslutar införs i Sverige, men saker som vi missade att diskutera i tid var Ipredlagen och fingeravtryck i pass som bestämdes 2004. Jag försökte att skapa en debatt om fingeravtrycken, men det var ingen som var intresserad. Det som händer i Sverige är att diskussionen kommer, men när det är för sent att påverka.
[...]
Du ställer upp för omval, vilka är dina huvudfrågor om du blir omvald?

– Klimat, mat och integritet. Klimatfrågan ska avgöras i vinter och EU, som idag skiftar över en stor del av sin klimatbörda på fattiga länder, måste tänka om och agera mer. Vi kan inte slå oss till ro med att tro att vi är mest effektiva på klimatarbete bara för att vi pratar mest om det. EU:s klimatarbete måste bli verklig lagstiftning, inte bara tomma ord. När det gäller integriteten vill jag ha en total översyn av EU:s antiterrorlagar och deras samlade effekt på människors frihet.



Christofer Fjellner (m) i Svenska Dagbladet:

Den moderata valsedeln har namn som tilltalar flera väljargrupper utan att skrämma bort entusiasterna. Förstanamnet Gunnar Hökmarks marknadsliberala konservatism kompletteras av den unge Christofer Fjellners engagemang i aktuella internetfrågor och förmåga att konkretisera en ofta abstrakt politisk verklighet.



Lena Ek (c) i Svenska Dagbladet:

Centerns EU-parlamentariker Lena Ek är upprörd över att universiteten stänger av studenter och vill att JO skapar klarhet i frågan.

– Universiteten är myndigheter och ska fatta beslut enligt förvaltningslagen, och där gäller vanliga rättstrygghetsprinciper. Då kan man inte stänga av någon från en samhällsnyttig funktion bara för att ett privat bolag anmäler denne.

Men om studenterna skriver på ett avtal om att följa reglerna, och vet att man inte får fildela, är det då inte rimligt att de stängs av?

– Nej, det ska finnas rättigheter och skyldigheter på internet också. Självklart. Men det är nästan omöjligt att fullfölja sina studier om man inte har tillgång till Sunet idag. Det är en samhällsnyttig funktion.

Man kan inte skriva bort sig från svensk lagstiftning i ett avtal. Rättssäkerhetsprincipen väger mycket tyngre än ett avtal.




En av våre bubblare har utmärkt sig genom att mosa en stackars kristdemokrat:

Amelia Andersdotter (pp) mot Daniel Sturesson (kd) på youtube: (länkat utifall att klippet inte syns på bloggen)



Pinged at Twingly, Intressant

1 kommentarer:

Anonym sa...

Marita Ulvskog kallade den borgerliga valsegern 76 for "en statskupp" och sade att hon kannde sig valdtagen, nu hon nu profilerar hon sig med att hon vill sparka EU ordforande Barosso precis som om hon kan påverka det.
Att sanda en sa omdommeslos gaphals till Brussel bara for att forsoja henne med ett arbetsfritt lyxliv ar Mona Sahlins satt att fa bort henne ur svensk politik.
Att hon var den huvudsakliga orsaken till Socialdemokraternas valforlust begrep aldrig Mona sahlin for om hon gjort det skulle hon ha sparkats och inte blivit forsorjd av skattebetalarna med mangmiljonbelopp for att aka till Brussel och motarbeta och obstruera.
Hyckleri och girighet driver henne och integritet forstar hon inte vad det betyder.