4 maj 2009

Lyckliga slavar är frihetens fiender

"De lyckliga slavarna är frihetens bittraste fiender"

Den aforismen får bli utgångspunkt för dagens lilla söndagsbetraktelse av världen och tingens ordning, avgränsat dock till vår lilla del av världen.

Jag fick en kommentar som löd: ”Det är märkligt tyst kring telekompaketet. Både i blogosfären och i gammelmedia. Detta trots att vi inom kort kommer att få ett direktiv som i grunden kommer att förändra internet och rätten till yttrandefrihet.”

Först ska sägas att jag själv inte deltagit i den debatt som förevarit i stort sett alls. Dels för att april för min del fortsatt kom att handla väääldigt mycket om IPRED och dels för att jag tillbringat massor av tid hos tandläkaren vilket tagit både tid och framför allt kraft.

Däremot så har jag, via en Google-grupp FRI-AKTIV fått ta del av totalt 1275 mail innehållandes massor av information kring vad som hänt i förhandlingarna och just nu ser det tyvärr dystert ut för internet.

Det som gör frågan så komplex och svårförstådd och därför också mindre debatterad är i hög grad också beroende av att man hanterar frågor inom unionen på ett mycket tillkrånglat sätt. Dessutom så har man titt som tätt voteringar i olika utskott i samma fråga och behandlar då också olika tillägg som de i det här sammanhanget omtalade 138:an och 166. (fast 138 heter nu något annat)

Den senaste voteringen i industriutskottet blev mycket omskriven och den dagen jublades det en del och jag tror att många trodde att det nu var klart. Detta är någon vecka sedan och just nu har det alltså svängt och tilläggen 138 och 166, är om jag förstått det rätt, inte längre aktuella att föra in i telekompaketet. Istället har nya initiativ tagits så vi får se hur det går.

Alla som varit politiskt aktiva vet hur viktig propositionsordningen kan vara då ett förslag behandlas. Ett skickligt genomfört propositionsförfarande kan betyda att till slut så står två förslag mot varandra varav de som manövrerat vet att bara ett är möjligt att genomföra. Enkelt så gäller det att få det omdebatterade huvudförslaget att i slutrundan få möta det förslag som från början eg hade minst stöd.

Så, nu blev väl allt mycket klarare och enklare.....:-) eller hur....?

Det tog lång, lång tid innan IPRED började sjunka in med dess implikationer och Telekompaketet med sina omröstningar i utskott, tillägg etc. är bra mycket mer komplicerat.

För de allra flesta är nog innebörden oklar vilket exemplifieras bäst av att infrastrukturminister Torstensson och hennes personliga verklighetsförändrare, hr. Hansson, inte heller har begripit.

Det är ju lite trist med tanke på att det är dig och mig de förhandlar för......... eller ska jag skriva "om"?

Vill du ha en bra sammanfattning av vad telekompaketet innebär för dig och mig så läser du Isobel-Hadley-Kamptz i hennes senaste ledare i Expressen som du hittar här:
http://www.expressen.se/ledare/isobelhadleykamptz/1.1553918/isobel-hadley-kamptz-doda-inte-natet

Vad har nu ovanstående med lyckliga slavar att göra?

Jag har tangerat ämnet tidigare bl.a här http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/1199231 och när jag tänker efter så är nog hela den här bloggen ett uttryck för min åsikt att det protesteras alldeles för lite i olika sammanhang men särskilt i de frågor som jag kommit att själv engagera mig i och skriva mest om.

Demokrati, frihet, integritet och rättssäkerhet.

Dessa frågor omspänner i sin tur resten av alla de frågor vi diskuterar i vårt samhälle och de utgör dessutom hela grundförutsättningen för att vi ska kunna och få diskutera.

Fick ytterligare en kommentar tidigare idag till det jag skrev om Peter Forsskål igår http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/1200797, som får bli avslutning på detta.

"Skrivfriheten har många förtjänster. Den kommer att främja vetenskaperna, rikta befogad kritik mot skadliga lagar, tygla orättfärdiga ämbetsmän och säkra regeringens legitimitet."

Applåder! Peter Forsskål for president! Upplyftande läsning om en förkämpe för vår sak. 250 år senare skulle man kunna tro att detta nu vore vedertaget, ack vi må fortsätta kämpa för detta mot de ännu icke insiktsfulla även i våra dagar!”

Det är just Forsskåls anda som jag tycker har gått alltför mycket förlorad. "De lyckliga slavarna är frihetens bittraste fiender" inledde jag med och ett av våra huvudproblem, som jag ser det, är att vi alltför länge låtit oss undfägnas med bröd och skådespel som gjort oss avtrubbade inför vad som idag håller på att hända.


Snart dags för FRA igen! Plus teledatalagringsdirektivet! Plus.........

0 kommentarer: