Vi öppnar med att konstatera att när Oskarshamnsbarometern letar efter sina personkryss så återfinner vi inte mindre än 5 av våra kandidater.
Christofer Fjellner (m), Anna Hedh (s), Lena Ek (c), Carl Schlyter (mp) och Eva-Britt Svensson (v)
Men åter till att se vad som skrivs :)
Eva Britt Svensson (v) + Christofer Fjellner (m)
Smålandsposten om Telekompaketet.
Svenske parlamentsledamoten Christofer Fjellner (m) skrev förslag på förändringar för att stärka användarnas rättigheter på nätet.
[...]
Fjellner reagerade genom att föreslå ändringarna men trodde inte att de skulle få genomslag. Han valde att avstå från att driva frågan aktivt i parlamentet.
Det var Eva-Britt Svensson (v) från Växjö som drev frågan under den avgörande parlamentsdebatten. Och hon gick vinnande ur striden. Parlamentet stoppade hela paketet.
Erik Josefsson (v) samt Jens Holm (v)
DN om ACTA-hemlighetsmakeriet
- Vi vill visa svenska folket hemlighetsmakeriet kring Acta-förhandlingarna. När en folkvald person som jag får ut handlingar är 80 % hemlighetsstämplat, säger Holm som suttit i EU-parlamentet den senaste mandatperioden.
[...]
Man måste slå näven i bordet och säga att det här går vi inte med på, säger Holm som arrangerade Acta-manifestationen på Mynttorget i Stockholm ihop med partikamraten Erik Josefsson, kandidat i EU-valet.
Anna Troberg (pp)
IDG's Free Thinking skriver:
Det går inte en dag utan att man i något av bladen kan läsa ytterligare nån pervers absurditet gentemot nätkulturen, perversioner från multimediamaffian som ej varit möjliga utan politiker som likt lydiga små osjälvständiga hundar sprungit deras ärenden.
[...]
DET måste det OCKSÅ bli en ändring på, därför var det i dagens förtidsröstning en given självklarhet för mig att utnyttja möjligheten till "personkryss", ett kryss som givetvis gick till en kvinna.
Anna Troberg, författare, kulturarbetare, jävligt skärpt debattör m.m fick mitt "personkryss", det valet var det heller aldrig någon tvekan om för min del.....
Mattias Bjärnemalm (pp)
(the real) Mymlan skriver om Gardell och Bjärnemalm svarar i kommentarsfältet:
Hej
när det gäller vissa nätentusiasters köpbojkott av författare och artister som uttalar sig negativt om fildelning tror jag att det är en konsekvens av att antigloballiseringsrörelsen under sina glansdagar ofta propagerade för olika typer av köpbojkotter mot storföretag som de ansåg sysslade med oetisk exploatering av arbetskraft i utvecklingsländer. Därifrån har det helt enkelt letat sig in som ett allmänt vedertaget verktyg i aktivistens verktygslåda. Personligen anser jag det vara en kontraproduktiv metod, framför allt mot enskilda kreatörer, eftersom “min sida” knappast gynnas av att framstå som de som använder tvivelaktiga metoder för att tysta andras vilja att ge sig in i debatten.
När det gäller frågan om Piratpartiet tål granskning så är jag övertygad om att vår politik tål all granskning den kan utsättas för, och att om man skulle granska våra aktiva så skulle andelen personer med tvivelaktigt bagage förmodligen ligga på ungefäör samma nivå som alla andra partier. Att man slåss för stärkta medborgerliga rättigheter och ett reformerat immaterialrättssystem gör en inte automatiskt till ett helgon. Vi är bara människor med brister och gamla synder precis som alla andra.
Amelia Andersdotter (pp)
Sveriges Radio skriver:
Hon började engagera sig i Piratpartiet för tre år sedan. Sedan dess har hennes intresse för politik accelererat.
I och med Ipred-lagen som trädde i kraft 1 april som innebär att upphovsrättsinnehavare får spåra de som ägnar sig åt olaglig nedladdning från nätet och Pirate-Bay-domen för en månad sedan där de som låg bakom en tjänst på nätet som gjorde det enklare att fildela dömdes till fängelse har folks intresse för fildelningsfrågan ökat.
Ökar gör också antalet personer som går med i Piratpartiet som nu har drygt 45 000 medlemmar. Partiet har bara en huvudfråga i sitt program, fri nedladdning.
– Det finns inget land i västvärlden som har industrialiserats utan att kopiera andra västländers teknologi. Att ta bort den rätten är ett hinder för utveckling, säger Amelia Andersdotter.
Som opinionssiffrorna ser ut nu där Piratpartiet har kring 5,5 procent av rösterna, kommer partiet få en plats i parlamentet och Amelia Andersdotter kan då bli den yngsta EU-parlamenterikern någonsin.
– Det känns lite läskigt. Jag är dessutom kvinna och därför del av två minoritetsgrupper i parlamentet. Jag tror att det kommer vara en utmaning, säger hon.
Amelia äger även på Youtube.
Anna Hedh (s)
Tankar från Roten kryssar Anna Hedh och motiverar så här:
Jag kryssar Anna Hedh, nummer fem på Socialdemokraternas lista.
Den främsta anledningen till det är att jag lärde känna Anna i valrörelsen för fem år sedan då jag deltog i valledningen för hennes framgångsrika personvalskampanj (från trettioförsta till tredje plats).
Anna har under sina fem år i Europaparlamentet framförallt arbetat med kvinnor och barns rättigheter, folkhälsa samt att försvara kollektivavtalen och den gemensamma välfärden.
Hon var också den enda socialdemokratiska parlamentarikern som röstade mot Lissabonfördraget.
Anna är en självständig och kritisk socialdemokratisk röst som har gjort ett bra arbete som parlamentariker och har gjort sig väl förtjänt av att fortsätta sitt värv i Europaparlamentet.
Annika Beijbom (fp)
Annika skriver på sin egen blogg om "DemokratiSverige mot SverigeDemokrati"
Det är viktigt att ta människors rädslor på allvar och politikernas uppgift att fånga upp vilka behov människor har. Jag brinner för till synes enkla saker som fred, frihet, integritet och yttrandefrihet.
[...]
I senaste opinionsmätningen går Piratpartiet rejält framåt och klarar troligen att få in ett mandat i Europaparlamentet. Det är kanske precis vad de etablerade partierna behöver för att komma loss ordentligt under de flämtande dagar som återstår innan valdagen den 7 juni.
Zaida Catalan (mp)
Via DN ser vi detta:
Tolv procent av ledamöterna har aldrig hört talas om Twitter. Fyra procent vet inte vad MySpace, Facebook eller Youtube är. Och var tredje politiker ser ingen mening med att skaffa sig en egen blogg.
Utifrån det perspektivet har svenska politiker kommit långt i att utnyttja nya plattformar för att nå ut med sin politik. I dag kan väljare följa så gott som varje steg politikerna tar. Miljöpartisten Zaida Catalán skriver på sitt twitter-flöde om politiska debatter och intervjuer med medier, folkpartisten Olle Schmidt berättar om hur han förröstat i Norrköping och hos vänsterpartisten Eva-Britt Svensson får man läsa om skolbesök och tågresor.
Stefan på "politik" berättar att hans personkryss sätts på Zaida.
Carl Schlyter (mp)
DN gör en fördjupning och tar bla upp Carl Schlyters åsikter om upphovsrätt.
Miljöpartistiske EU-parlamentarikern Carl Schlyter anser att upphovsrätten helt enkelt inte går att upprätthålla i sin nuvarande form i den digitala världen. Man måste hitta en lösning som utgår ifrån att folk får ladda ner fritt. Och han har ett förslag:
- Kultur gynnar mänsklig utveckling medan reklam ser jag som mental förorening. Därför tycker jag att man skulle kunna bredda och höja reklamskatten. Det skapar intäkter som kan gå direkt till artisterna.
Även vår kandidat Lena Ek (c) är med i artikeln:
- Vi kan inte hålla på och kampanja om upphovsrätt i alla möjliga frågor, suckar EU-parlamentarikern Lena Ek, centerpartist.
Ek vill se ett helhetsgrepp och önskar sig en kommitté liknande det svenska lagrådet. Där skulle alla lagförslag granskas med avseende på upphovsrätt, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Gärna kombinerat med ett utökat mandat för EU-ombudsmannen.
- Våra lagar passar inte för den nya tiden. Men på det här sättet skulle vi genom ny praxis efter hand kunna lösa upphovsrättsfrågan, säger Ek.
Max Andersson (mp)
Max får personkryss från Agnes:
Agnes: Jag röstade för att slopa utträdeskravet, men jag tycker det är viktigt att vi är fortsatt ordentligt EU-kritiska. Därför kryssar jag Max Andersson som är kunnig och EU-kritisk. Att han dessutom gillar klimat och lycka och ogillar övervakning är såklart bra!
Max har också fixat en youtube-video.
Johan Olson (jl)
Johan pratar om inre marknad på Newsdesk:
Liv Öberg Nilsson (Fi)
I Ö-viks Allehanda berättar Liv Öberg Nilsson:
Liv Öberg Nilsson besökte skolor i Härnösand på onsdagen, spred valsedlar och lät sig intervjuas.
– Jag försöker engagera folk att rösta på en feminist. I Europaparlamentet är 70 procent män, bara 30 procent kvinnor. Det är som i Sverige för trettio år sedan. Jämställdhetsdebatten är på så låg nivå.
– Och de flesta är män i den största gruppen av konservativa och kristdemokrater. De är bland annat emot aborträtten.
– Kvinnor är halva befolkningen. Kvinnor måste vara representerade! slår hon fast.
Anders Ekberg (fp)
Anders har fått ett kryss från Nina Larsson:
Jag har nu röstat, detta skedde med pompa och ståt tillsammans med EUkandidaten själv; Anders Ekberg. Med och röstade var också Folkpartister från alla politiska nivåer; kommun-Henrik Lindblom Karlstad, landsting-Gert Ohlsson och så jag själv då-från riksdagen. Tanken var att visa på att alla nivåerna hänger ihop och är viktiga. Så även EU och därför är det viktigt att också gå och rösta.
Jag noterar att det är andra som också röstat på Anders Ekberg, nämligen värmlandsbördige Frykman.
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om EU, eu-valet, europaparlamentet, Europaparlamentsvalet, Integritet, Internet, citizens rights amendment, copyright, NSM, NSM Sverige
2 kommentarer:
Vill man se någon som helst balansering av upphovsrätten så är nog inte Anders Ekberg (fp) att rekommendera. Folkpartiet verkar stödja en mer än hundraårig upphovsrätt.
@Tor
Jag får ge samma svar som när vi blir kritiserade för att stödja Fjellners personvalskampanj.
Om du har en person som håller med dig i 4 frågor av 5, vänder du den personen ryggen eller blir du kvar och försöker påverka den att ändra sig i den femte frågan?
Sedan har nätverket i sig inte tagit ställning i upphovsrättsfrågan.
Däremot har flera av nätverkets medlemmar uttalat sig och kraftigt ifrågasätter varför upphovsrätten ställs mot andra mänskliga rättigheter och rättsprinciper.
Skicka en kommentar