Hjärup 2009-05-05, NSM-Sverige (Nätverket Svart Måndag)
Ang NSM-Sveriges val att stötta vissa särskilt utvalda kandidaters personvalskampanjer till Europaparlamentet.
Det var faktiskt svårare än vi trodde att komma fram till de namnen vi nu har spikat.
Processen har varit lång och mödosam, det har bråkats om vissa namn, alla är det väl inte en total enighet bakom, men i slutändan tror jag vi hittat rätt personer.
Det vi främst sett till är det arbetet dessa personer har drivit under lång tid.
Men vi ser också till intensiteten i arbetet, även nyuppvaknade själar har funnits med i resonemanget kring listan.
Vi har också kollat om de haft en reell chans att plocka en plats, men det har inte varit en prioritet, trots allt är det deras åsikter i de frågor vi är engagerade i som har varit det som fällt avgörandet.
Ni kanske kommer att bli förvånade över en del som är med, kanske också frågan kommer upp varför inte den eller denne är med på listan.
Nu är det så att vi har valt att hålla öppet för ett eller två namn till, så chansen finns fortfarande att just den ni tänker på kommer in som eftersläntare.
Så, vilka är det då? (utan inbördes rangordning)
-Evabritt Svensson (v) plats 1
-Erik Josefsson (v) plats 16
-Anna Troberg (pp) plats 4
-Mattias Bjärnemalm (pp) plats 3
-Anna Hedh (s) plats 5
-Ardalan Shekarabi (s) Plats 8
-Annika Beijbom (fp) plats 11
-Zaida Catalan (mp) plats 5
-Carl Schlyter (mp) plats 1
-Max Andersson (mp) plats 6
-Johan Olson (jl) plats 10
-Lena Ek (c) plats 1
-Christofer Fjellner (m) plats 3
Under framtagningen av listan har även dessa kandidater förts fram, chansen finns fortfarande att vi tar upp någon/några av dem (eller alla, diskussioner pågår fortfarande)
Christian Engström (pp), Amelia Andersdotter (pp), Helene Goudin (jl), Cecilia Billskog (F!), Gunnar Hökmark (m), Evin Cetin (s) samt några till.
Mvh
Niklas Starow - talesperson för NSM-Sverige (Nätverket "Svart Måndag")
Nätverket Svart Måndag började som ett event tillika demonstration måndagen den 23 juni 2008 för att markera dödsdagen för vår integritet och demokrati med genomröstningen av FRA-lagen.
Idag är vi ett stort nätverk av människor som alla kämpar och gör vad vi kan för vår rätt till integritet och demokrati i dagens samhälle.
Vi värnar om medborgarnas rätt till frihet, integritet, demokrati, brevhemlighet samt meddelarskydd och står därmed på Sveriges grundlag och Europa-konventionens sida. Det viktiga här är att vi helt enkelt säger ifrån, att vi uttrycker med vår demokratiska rätt att det den svenska regeringen och EU har gjort och fortsatt med under en längre period inte är okej.
Nätverket Svart Måndag (NSM) är ett partipolitiskt obundet nätverk som välkomnar alla som vill stödja eller kämpa för de rättigheter vi står för. Det viktiga är att man tror på och kämpar mot samma mål: demokrati, integritet och frihet.
Vår Hemsida
Vårt Diskussionsforum
Vår Facebook-grupp
Pinged at Twingly, Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om pressrelease, NSM Sverige, nätverket svart måndag, svart måndag, EU, MEP, europaparlamentet, EU-val, EU-Valet, 7 juni, socialdemokraterna, moderaterna, piratpartiet, centerpartiet, miljöpartiet, vänsterpartiet, folkpartiet, junilistan, feministiskt initiativ
PhD and postdoc opportunities at GU
1 vecka sedan
20 kommentarer:
Jodå, visst blir jag en aning fundersam om vissa namn som satts upp och vissa som saknas.
Gissar att betr Christian E (pp) kan ni resonera som så att han står i alla fall som etta hos (pp), så han får i och med det alla röster från de som inte kryssar! Samt från de som tar en blank sedel och skriver Piratpartiet på den.
Betr Annika Beijbom (fp) kan jag konstatera att hon inte svarade på mina frågor om sin inställning, så hon är inte med på min lista.
Det gjorde däremot Anders Ekberg (fp), och det såpass bra att han i vart fall kan anses vara på rätt sida. Och han står högre upp än Annika B på fp-listan.
Vad betr Lena Ek (c) och Christofer Fjellner (m) känner jag personligen viss tvekan. Båda verkar lite nyvakna, och frågan är hur konsekventa och starka de är om piskan viner.
Flera av de andra (t ex Anna Hedh) i er lista har inte gjort mycket väsen av sig, så dels känner jag att jag inte vet vad de egentligen står för, dels är deras chanser i många fall inte så stora ens med en massiv personkampanj.
Min tidigare granne, Helen Goudin (jl) lär inte komma in igen och inte heller hon har svarat på mina frågor, och verkar även i övrigt lite otydlig i dessa frågor. Som jag ser det.
Summa. Som rekommenderad-lista för personval känns listan redan för lång. Trots att ngn saknas.
Men jag förstår att ni med listan velat hitta någon/några i varje parti att rösta på. Det är ju i o f sig en vällovlig ambition.
@LEF Förstanamn får inte de röster som saknar kryss. Därför tycker jag att det är konstigt at CE inte är med, speciellt eftersom A Troberg har förespråkat honom framför resten av listan inklusive sig själv.
Jag förstår inte heller varför Christian Engström (pp) inte är med. Finns det någon speciell anledning till det eller är det helt godtyckligt?
Christofer Fjellner (m) är för IPRED, vilket kanske säger någonting om hans inre kompass i integritetsfrågor. Annars verkar han vara en ganska driven politiker.
Jag vill poängtera att personerna som räknats upp under de vi ska stötta mer aktivt inte är ute ur leken, men L-E's resonemang är riktigt om CE, han behöver inte vår hjälp att ta sig in i parlamentet.
Däremot finns det gott om personer under som kämpar om ett eventuellt andra mandat, bland annat Amelia, Anna och Mattias.
Ek och Fjellner kan kännas nyvakna eftersom många bara har hört talas om dem under sluttampen om telekompaketet, men båda har i ög grad varit involverade på "rätt" sida i arbetet runt Telekompaketet, röstat ett flertal gånger i "rätt" riktning inom andra områden.
Vi har inte plockat fram kandidater efter sannolikheten att ta en plats, åtminstone så har det inte varit en prioritet.
Känns listan lång?
Njae.
Jag vet att det brukliga är att bara plocka ut en eller två kandidater, men vi är inte sådana som håller oss till etikett.
Ser vi att flera kandidater förtjänar vårt stöd så vore det elakt av oss att inte erbjuda det :)
@Tor.
Om en person håller med dig 4 fall av 5, spottar du på den och letar efter en fempoängare eller blir du kvar i hopp om att denne med tiden ändrar sig i den femte frågan?
Anonym. Nja, en förstaplats räknas inte som kryss. Så den som har mera kryss går ju om ettans kryss, om de är tillräckliga.
Men med för fåtaliga kryss för att rubba listans tågordning så gäller just den rangordning som partiet gjort.
Det gör att kryssande är oerhört viktigt i de partier som har en "tveksam" attityd eller högplacerade kandidater som är osäkra kort el rent negativa till medborgarrättsperspektivet.
Därför menar jag t ex att liberaler som vill ha in Olle Schmidt måste kryssa honom, så att han går om Marit Paulsen. Och det är på liknande sätt i fler partier.
Niklas. Många av de ni rekommenderar är nog tämligen chanslösa. Men det ligger en poäng i att om de ändå får fler kryss än partistrategerna tänkt sig så kan det bli en tankeväckare! Och det behövs ju.
@LE.
Skulle de inte nå ända fram i EP-valet så har vi ett riksdagsval nästa år :)
Ang. att listan känns lång: Tanken är att man ska kunna välja bland flera kandidater. Därför försökte vi ta fram ett par stycken från varje parti som vi anser kan vara lämpliga val. Detta har debatterats fram och tillbaka, och till slut kom vi fram till att det helt logiskt var lite fler i vissa partier, lite färre i andra.
Vi har också valt att ta med kandidater som har visat intresse för samarbete. Det är viktigt att få klartecken att kandidaterna i fråga vill ha vårt stöd och jobba med oss inom integritetsfrågor. Det är bland annat detta vi väntar på inför eventuell lansering av fler namn.
Fjellner är ju för IPRED! Vad gör han på listan?
@anonym
Om en person håller med dig 4 fall av 5, spottar du på den och letar efter en fempoängare eller blir du kvar i hopp om att denne med tiden ändrar sig i den femte frågan?
Letar man bara efter personer med exakt samma personliga åsikter riskerar man att bli antingen uttråkad eller drabbas av den politiska sjukdomen "ideologisk inavel", där man förvandlas till en bunt ja-sägare som går som en skock får efter den som råkar vara bäst på att manipulera.
Jag tycker också ni ska ta med Anders Ekberg (fp). Han tar alltid upp intetgritetsfrågorna i samband med EU-valet.
@Klamberg.
Du är inte den första som tar upp det namnet, intressant.
Varför är det sån absurd skillnad mellan EP-folkpartister och Riksdagens?
I riksdagen blir jag bara förbannad emellanåt, medan i Europaparlamentet verkar de faktiskt vara liberaler.
Niklas, jag har också fundeat över det!
Kanske har det att göra med det perspektiv på liberalism man får genom att vara en del av EU:s liberala grupp. Som bekant är det ju en viss skillnad på vanlig icke-extrem svensk liberalism och den internationella/europeiska varianten... :)
Om detta är en anledning skulle det också förklara varför de verkligt liberala styr kosan mot Bryssel i stället för Stockholm.
Niklas, din fråga betr skillnaderna mellan fp-riksdagledamöter o EP-kandidater är berättigad.
Piskan verkar inte lika hård betr EP-kandidater.
Men det finns ju partigängare på EP-listan också, Som man måste kryssa sig förbi.
Fjellner är ju moderat och det är väll inte så lätt att hitta integritetsvänner där, men det är ju inte som om ipred är en liten skitfråga, en varning vore åtminstone på plats.
Christian E kanske klarar sig ändå, men det finns ingen orsak att utelämna honom. Han har varit aktivist länge, är erfaren med eu-byråkratin sen striden mot mjukvarupatent. Ett givet namn.
@Niklas Starow:
Jag har inte sagt något annat än att Christofer Fjellner är en bra politiker. Men att han är för Ipred är en värdefull upplysning tycker jag. Dessutom verkar han inte ha tagit någon tydlig ställning mot mjukvarupatent sist frågan var uppe. Det finns risk för att den frågan åter aktualiseras när regeringen i höst tänker prioritera EU-patent under Sveriges ordförandeskap.
Jag tror att det i det här valet är viktigt att få in så många Piratpartister som möjligt för att både få gammelpartierna att tänka om, men även för att skicka en stark signal till EU och resten av världen att vi vill ha kvar ett fritt internet och vi vill ha kvar våra grundläggande demokratiska rättigheter, såsom personlig integritet och rättssäkerhet.
Anna och Mattias förtjänar att lyftas fram, men är övertygad om att Christians erfarenheter från Bryssel är viktiga för att man ska tas sig in på ett bra sätt i nätverken.
Jag har gissat på att PP får ca 15% av rösterna eftersom upprörda människor tenderar till att rösta även om statistiken talar emot dem generellt. Så förhoppningsvis kan vi skicka både Christian, Amelia, Anna och Mattias ner till Bryssel med lite tur... ;o)
ag har lite svårt för att lita på förkortningarna (FP), (C) och (M). (JL) vet jag inte mycket om. Men i dessa frågor litar jag enbart på MP, V och PP just nu. FP, C och M sitter i fel grupper i parlamentet för att de ska gå att lita på... Kan dock tänka mig att det finns en och annan i S som går att lite på. Dessvärre är jag inte 18 på valdagen, men ska göra mitt bästa för att fiska väljare till MP :)
Ett inlägg om Olle Schmidt finns på denna bloggpost.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/05/olle-schmidt-och-valet-av-sallskap.html
Vad tycker ni om den här snubben då? http://www.junilistan.se/?p=99;280;303
Skicka en kommentar